Éves Jelentés 2014

GAZDASÁGI, TÁRSADALMI ÉS KÖRNYEZETI TELJESÍTMÉNYÜNK

Integrált olaj- és
gázipari vállalat

40

országban, három
kontinensen
dinamikus
munkaerÔ

27,500

ember
Több, mint

100

éves iparági
tapasztalat
 
CSOPORT

2 milliárd
USD

tisztított EBITDA
elérése 2015-ben
UPSTREAM:
Mintegy

10%

production
termelésnövekedés
2015-ben
DOWNSTREAM:
További félmilliárd USD
növekedés 2017-ig, amely

0,9 milliárd
USD

mobilizált cash flow
elérését jelenti

A több mint 100 éves iparági múlttal rendelkező MOL -csoport az Upstream és a Downstream üzletágban működő nemzetközi, integrált olaj- és gázipari vállalat, mely 27 500 fős nemzetközi és dinamikus munkaerejével három földrész közel 40 országában van jelen.

Korábban elsősorban a Downstream üzletág állt tevékenységünk középpontjában, ugyanakkor az pstream szegmensben is kiemelkedő növekedési lehetőséget látunk, melyeket alkalmazottaink kiváló szakértelmét kihasználva igyekszünk kiaknázni.

A kelet-közép-európai piacon vezető pozíciót töltünk be, ám hogy ambicíózus törekvéseinket megvalósítsuk és új piacokat hódítsunk meg, üzleti folyamatainkat átalakítjuk.

Elkötelezetten dolgozunk azért, hogy szektorunkban a befektetők, iparágunkban partnereink, a munkaerőpiacon pedig a legkiemelkedőbb tehetségek első számú választása legyünk.

Komoly ambícióink és lehetőségünk van a növekedésre, melyet a mérethatékonyság, a professzionalizmus és a szaktudás, valamint innovatív megoldások és a legjobb munkamódszerek egyesítésével valósítunk meg.

Kilátások

2014 kihívásokkal teli esztendő volt, de erős és rugalmas integrált üzleti modellünknek köszönhetően még a felére csökkent olajárak mellett is kiváló eredményeket értünk el. A jövőt illetően az Upstream és a Downstream üzletág között megteremtett megfelelő egyensúly lehetővé teszi majd, hogy a MOL az alacsonyabb olajárak mellett is fenntartsa, vagy akár növelje eredményességét. Az alacsony olajárak azonban nemcsak kihívást, hanem egyben lehetőséget is jelentenek, ugyanis egyre inkább integrált üzleti modellünk jóvoltából előnyt kovácsolhatunk a piaci változásokból, pénzügyi stabilitásunknak köszönhetően pedig új, vonzó inorganikus növekedési lehetőségeket ragadhatunk meg. Az Upstream üzletágban az elkövetkező években növeljük a termelést, a jelenlegi szinten tartjuk vagy javítjuk a készletpótlás termeléshez viszonyított arányát, miközben szigorú ellenőrzés alatt tartjuk költségeinket. A Downstream üzletág számára az alacsony olajár előnyös, de a szektort formáló hosszú távú strukturális trendeket figyelembe véve nem hagyatkozhatunk pusztán a kedvező ciklikus feltételekre eredményességünk növelésében. Éppen ezért a Next Downstream Program további hatékonyságjavító célkitűzéseket fogalmaz meg, míg a petrolkémiai értéklánc és a kiskereskedelmi hálózat bővítése ugyancsak hozzájárul az eredményesség fenntartható növeléséhez. Végül pedig minden növekedést és eredményességnövelést célzó célkitűzésünk alapjául az a stabil pénzügyi háttér szolgál, amely továbbra is a vállalat első számú prioritása marad, miközben megteremtjük a jövőbeli növekedés alapjait 2015-re és az azt követő időszakra.